Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Dorośli [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
Masz długą listę rzeczy do zrobienia i bardzo mało czasu? Obowiązki Cię przytłaczają i masz wrażenie, że z niczym nie nadążasz? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to stres z pewnością nie jest Ci obcy. Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
Kawałek po kawałku ludzki organizm odkrywany jest w coraz dokładniejszych szczegółach. Stopniowo odkrywa się właściwości i funkcje genów oraz tego, co powstaje na skutek ich aktywności. Genów zarówno ludzkich (około 23 tysięcy), jak i genów bakterii zamieszkujących organizm człowieka (ponad 1 milion). Zestaw bakterii, których charakterystycznym [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
Trening aerobowy jest często tematem sporów w kontekście spalania tkanki tłuszczowej. Dla zwolenników ciekawe może się okazać badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Charles'a Darwina w Australii. Według nich zielona herbata może znacząco zwiększyć ilość spalanego w trakcie treningu interwałowego tłuszczu. Zielona herbata a trening [...]
Podczas badań krążków międzykręgowych u bydła, naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago odkryli, że resveratrol jest silnym anabolikiem dla dysków kręgosłupa. Substancja ta znajduje się m.in. w winogronach i orzeszkach ziemnych. Dyski międzykręgowe w kręgosłupie składają się z zewnętrznego pierścienia i wewnętrznego rdzenia. Zewnętrzny [...]
Zachodni styl życia wydatnie skraca życie ludzi. Główną przyczyną przedwczesnych zgonów jest kiepska dieta pozbawiona wartościowego białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów o wolnej kinetyce (złożonych), witamin, minerałów, błonnika, za to bogata w składniki, które mają wpływ na powstawanie otyłości, cukrzycy i nowotworów. Ponadto, ludzie nie są [...]
cześć, mam takie pytanie, otóż nie ćwiczę, ale dużo chodzę po górach, no i pompki w domu, czasem hantle, zarejestrowałem się na tym forum bo się znacie i mam w związku z tym pytanie, ze względów chorobowych mam dietę głównie z mięsa (dość sporo jem mięsa w porównaniu do normalnej osoby), a przy badaniu krwi przed operacją wyszło że mam ledwo ponad [...]
Pytanie kieruje do ekspertów w dziale. Chodzi mi o wchłanianie białka izolatu sojowego. Wiadomo, że białko pochodzenia roślinnego jest "gorsze" od białek zwierzęcych, między innymi za sprawą niepełnej ilości aminokwasów, oraz za sprawą dłuższego okresu ich wchłaniania. Marek c. pisał, że białko sojowe poleca jedynie na noc, bądź jako niewielki [...]
Witam, właśnie wpadła mi w łapska książka o kulturystyce autora Leszek Michalski - Kulturystyka kształtowanie sylwetki. Książka ok sporo różnych ćwiczeń ze zdjęciami i dokładnym opisem co i jak ćwiczyć na różne partie. W rozdziale o odżywianiu natknąłem się na informację że podczas jednorazowego posiłku organizm nie wchłonie więcej niż 30 gram [...]
Witam. 1 pytanie: Zawsze zastanawiała mnie jedna rzecz. Jeżeli przykładowo 100g porcja gainera ma 80g węgli i 20g białka to czy ta ilość węgli pozwoli ( da wystarczającą ilość energii ) aby całe to białko wchłonęło się jako budulec a nie bylo źródłem energii? Wydaję mi się, że chyba tak ale pewności nie mam, więc wolę zapytać ludzi, którzy znają [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam Jak to jest z tym białkiem, a właściwie jego wchłanianiem. Czy jak zjemy przykładowo te 50 g białka z chudego twarogu, to wszystko się wchłonie, czy tylko przyswoimy kilka gram, a reszte wydalimy? Oraz jak to jest z tym tanim białkiem, przykładowo białko z SFD, jest teoretycznie bardzo tanim białkiem porównując do innych wiodących marek [...]
Płatki owsiane (błonnik)..zmniejszają wchłanianie białka..podobno ..w jelicie krótkim błonnik powoduje słabsze wchłanianie białka do ustroju ..czy ktos z was słyszał bądz czytał coś na ten temat...???prosze o pomoc...
witam. ile białka najwięcej wcinacie w posiłku? ile na koksie można maksymalnie zjeść? to zależy od wielu czynników ale jest chyba jakaś granica? chodzi o to że robie po 8-10 godzin i tylko jedna przerwę żeby coś zjeść. zawsze jem 0,5kg piersi i batona proteinowego. to jest ponad 100g białka a gadają że nie ma sensu tyle bo i tak tyle się nie [...]
witam. cwiczylem na mase przez pol roku, ostatni miesiąc na mass mutancie, dziś go skonczylem i oto moje pytanie - po jakim czasie można pic alkohol, bez obawy, ze strace duzo efektow cwiczenia i czy jest jakis sposob, zeby przyspieszyc wchlanianie bialka czy cos w tym stylu, zebym mogl w koncu isc na jakas impreze. z gory dzieki pozdro